Zicht op de passieve houtdroger in opbouw. Op het dak komt een transparante zonnecollector.
Het tweede prototype dat in het eerste jaar van het project werd gerealiseerd, is een houtdroogkamer die is ontworpen volgens de principes van passieve zonne-energie. Het prototype is ontworpen om 7-10m³ hout per jaar te drogen, met een laadcapaciteit van 2m³ per cyclus. Hiervoor wordt het zonlicht geoogst via een transparante zonnecollector, waardoor de behoefte aan externe energiebronnen wordt beperkt.
Het doel van dit prototype is het testen van de technische en economische leefbaarheid van een zelfgebouwde en laagtechnologische infrastructuur voor het drogen van hout. Bij aanvang van het project, konden we geen specifieke drooginstallaties vinden in het gebied rond het Nationaal Park Brabantse Wouden. We konden een paar houtverkopers vinden die over enige droogcapaciteit beschikken, maar hun ovens worden meestal gebruikt om de eigen voorraad te drogen en worden niet aangeboden als service aan derden. Daarnaast hebben we geleerd uit de ervaring van enkele projectpartners en erkennen we de enorme tijdsuitdaging die natuurlijke droging zou vormen (2-5 jaar) en de economische impact van het traditionele ovendroogproces. Met name voor kleine ondernemingen die willen werken met stammen van lokale herkomst, zou de keuze voor droging met natuurlijke lucht betekenen dat er meer geventileerde opslagruimte in de open lucht nodig is, wat niet altijd mogelijk is. Bovendien is de hoeveelheid hout die kleine en middelgrote bedrijven gebruiken vaak niet genoeg om een volledige partij voor een industriële oven te vullen, wat de uitdaging nog groter maakt.
Het idee voor passieve drooginstallaties op zonne-energie is helemaal niet
nieuw. Er bestaat een grote hoeveelheid literatuur en kennis over het onderwerp, die laat zien hoe verschillende oplossingen voor passieve zonneovens al zijn getest en ontwikkeld 1-2. Met name de wetenschappelijke documentatie over een functioneel prototype dat in 2014 is gebouwd door de Virginia State University, diende als meest relevante basis voor het prototype dat in onze proeftuin is gerealiseerd. Bovendien is dit prototype ontworpen met de steun van Copains Des Bois, een coöperatieve uit Wallonië die ook werkt aan een passieve zonneoven. Tijdens een co-designworkshop leerden we uit de uitdagingen die zij tegenkwamen in hun eerste prototype, waardoor we ons ontwerp konden aanpassen en optimaliseren op basis van hun ervaring. Aangezien dit project werd bedacht en gebouwd in samenwerking met het project Atelier Circuler (materiaalbank van leuven), werd er tot slot voor gekozen om de oven alleen met gerecupereerde materialen te bouwen, als praktijkvoorbeeld van hergebruik van afgedankte houten profielen, panelen en isolatie. Tot slot werd de oven gebouwd op een trailer om het transport tijdens het project vlot te laten verlopen.